12 октомври 2021 г.

Допълнителни и по-строги противоепидемични мерки се въвеждат на територията на област Кюстендил, заради нарасналия брой случаи и усложнената пандемична обстановка, реши Областният оперативен щаб. Премината е границата от 500 заболели на 100 хил. население, което поставя областта в тъмночервената зона.

Допълнителните мерки са:

- Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални, йога и други школи.

- Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други средища, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета и други).

- Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

- Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, общоселищни празници, фолклорни инициативи и други с подобен характер.

- Преустановяват се провежданията на масови спортни събития както на закрито, така и на открито, с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, които се провеждат без публика.

- Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни центрове, СПА центрове и уелнес центрове.

- Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

- Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии.

- На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица, допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

- За учениците от област Кюстендил се въвежда ротационен принцип на обучение, съгласно график, изготвен от РУО - Кюстендил.

- Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.

- Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение - спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

- Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от и в област Кюстендил.

- Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки)

- Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки).