14 октомври 2021 г.

Все още текат консултации за мерките на национално ниво. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка. Изказването на проф. Ива Христова е цитирано на фейсбук страницата на МЗ.

Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, идеята е да работят, но с хора, за които е безопасно.

Обсъждат се варианти и за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията, казва още директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

Засега театрите ще останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата. Там не говорим, не общуваме. Рискът от заболяване е по-малък, коментира проф. Христова.

„Трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Ситуацията се следи изкъсо и мерки трябва да има както на национално, така и на локално ниво“, пояснява проф. Ива Христова.