21 октомври 2021 г.

За повишен интерес към ваксинирането в Стара Загора, Пловдив, Благоевград, Кюстендил и Русе предават кореспондентите на БТА.

Опашки пред РЗИ и ДКЦ 1 в Стара Загора са се образували още от сутринта. Вчера в ДКЦ 1 са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, уточни управителят на здравното заведение. Завишен интерес към ваксиниране регистрират и в РЗИ, вчера е свършила ваксината "Янсен" и днес е организирана доставка на нови количества.
Опашки от чакащи от рано сутринта се извиха пред ваксинационните пунктове в Пловдив.
Пред Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ дори през деня имаше две опашки - една за желаещи да се ваксинират и друга за преболедували, които искат да си извадят зелен сертификат.
Увеличен е интересът към ваксинацията в област Благоевград.  От полунощ в заведенията, търговските обекти, кина, театри се допускат хора само след ваксинация или с отрицателен ПСР или антигенен тест.
Около двадесет процента повече са ваксинираните през изминалите два дни в сравнение със седмицата преди обявяване на новите мерки, каза директорът на Регионалната здравна инспекция. Инспекцията, както и имунизационните пунктове на територията на областта имат достатъчни количества ваксини. Днес се очаква нова доставка в РЗИ - Благоевград от еднодозовата ваксината на "Янсен", към която в момента има голям интерес.
Около половината от медиците и персоналът в Многопрофилната болница за активно лечение  в Благоевград, обаче, не са ваксинирани. За да започнат смяната си днес, те са тествани за коронавирус, каза директорът на лечебното заведение.
На този етап не са предоставени обещаните безплатни антигенни тестове, но медиците и персоналът са тествани в лабораторията към лечебното заведение, за да могат да започнат работа. Наблюдава се и повишен интерес към ваксинацията сред работещите в болницата. В момента почти всички отделения на лечебното заведение са за лечение на болни с COVID-19. 

Опашки от желаещи за имунизация срещу коронавирус има пред лечебни заведения и пунктове в Русе. Опашки има и за антигенни тестове.
Тази сутрин пред лечебното заведение „Медика“ е имало антиваксъри, които са раздавали на хората листовки с невярна информация за ваксините. Директорът на „Медика“ коментира, че по-малко от 20 на сто от служителите в болницата не са ваксинирани, като голяма част от тях били с автоимунни заболявания, други имали антитела, тъй като са преболедували наскоро, а единици били нежелаещите да се имунизират.

Повече от два пъти са се увеличили желаещите да се ваксинират вчера, след като стана известно изискването за зелен сертификат, казаха от Областния кризисен щаб в Кюстендил. В сравнение с предходните дни, когато са поставяни средно по 100 ваксини, вчера са се имунизирали 240 души. Днес също се отчита повишен интерес към имунизиране срещу коронавирус.