25 октомври 2021 г.

Румъния затяга от днес противоепидемичните мерки  за 1 месец, на фона на увеличение на новите случаи на COVID-19 и на смъртните случаи от заболяването, съобщава БТА.
От днес отново ще бъде в сила вечерен час между 22,00 ч. и 5,00 ч. За достъп до повечето обществени пространства ще бъде задължително представянето на здравен пропуск, а учениците излизат в двуседмична ваканция. Носенето на предпазна маска на обществено място е задължително. Страната е на второ място в ЕС по най-нисък процент на ваксинация.
Съгласно новите противоепидемични мерки магазините и ресторантите ще затварят в 21,00 ч. Частните празненства, като сватби и кръщенета, са забранени.
Само ваксинираните хора и тези, които са се възстановили от болестта, ще имат достъп до повечето несъществени обществени пространства. Достъпът до хранителни магазини и аптеки не е ограничен, с изключение на случаите, когато те се намират в търговски центрове (т.нар. молове). Тогава достъпът става със сертификат за ваксинация или доказателство за преболедуване.
Учениците са във ваканция до 5 ноември, а извъкласните занимания са отменят за срок от 14 дни.