27 октомври 2021 г.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран на фейсбук страницата на МЗ, е категоричен, че всички ваксини, които се поставят в България, са в срок на годност, който е одобрен спрямо разрешението за употреба на съответния продукт.

Ваксините с изтекъл срок на годност вече са бракувани, предстои в следващите месеци да бъдат унищожени. Хората не трябва да имат притеснение, че в момента се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност.
До момента са доставени близо 7 млн. дози от четирите разрешени за употреба в ЕС ваксини срещу COVID-19. От еднодозовата ваксина на Janssen има доставени над 600 хил. дози. В четвъртък очакваме доставка от 170 хил. дози, на 4 ноември - допълнително 182 хил., заявява Кирилов. От ваксината на Pfizer/BioNTech има над 2 млн. дози. 
Кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech е актуализирана, така че поставянето на бустерна доза е в съответствие с официалната продуктова информация. До края на седмицата очакваме и за ваксината на Moderna това да се случи.
Тази седмица Европейската агенция по лекарствата стартира преглед на документацията на първото лекарство срещу COVID-19.