2 ноември 2021 г.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, представители на съсловните и пациентските организации призоваха гражданите да се ваксинират срещу COVID-19. Тук сме, за да изразим общата си загриженост, всички сме изправени пред огромна заплаха и е нужно общо действие, каза министър Кацаров.

От медицинските сестри са ваксинирани близо 45 на сто, каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Здравната система трябва да оцелее, да продължи да съществува, допълни тя. Мисията ни е да пазим здравето на хората, помагаме и лекуваме, съобразно достиженията на науката. Василева призова хората да се ваксинират.

Над 40 на сто от лекарите по дентална медицина са ваксинирани, това е добре, но не е много добре, защото работим на първа линия, каза председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков. По думите му единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията, тъй като лекарите по дентална медицина работят надвесени над "входовете" на инфекцията.

Преди да има и един флакон ваксина в България се свързахме с производителите и предложихме да направим обучителна програма, а фармацевтите, тъй като са най-достъпни за пациентите, да им предадат посланието, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова - Сербезова. По думите й това не се е случило. Сега, две години по-късно, имаме апел - страхът може да бъде преборен чрез познанието, подчерта тя. Само апел няма да свърши работа, а трябва да имаме план, включващ всички институции, за да се пребори страхът. Трябва да изтръгнем хората от порочния кръг на дезинформация, каза още тя.

Лекарите сме обвинявани, че подаваме разнопосочна информация към обществото, но 90 на сто от нас посочват научно потвърдена информация, каза Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. По думите му някои от лекарите, които имаха друго мнение, вече станаха политици. Времето ни показа, че конспиративната теория трябва да остане встрани, добави още той.

България се провали с ваксините, каза председателят на Национална пациентска организация Станимир Хасърджиев. В тази тежка вълна трябват много смели действия, дори да бъдем нестандартни в това, което правим, добави той. Липсват ни посланици за най-разумното решение. Дано колебаещите се да не разберат по трудния начин, че няма конспирации, допълни още Хасърджиев.

Информацията е на БТА.