11 ноември 2021 г.

От днес „Информационно обслужване“ АД осигури възможността за издаване на удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването, всички граждани, които имат направено изследване за наличие на IGG антитела срещу SARS-CoV-2 след 11.11.2021 г. и лабораторният резултат е със стойност над 150 BAU/ml, ще могат да изтеглят своето удостоверение от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Национален референтен номер (НРН) на резултата от изследването. НРН може да бъде получено от лабораторията, направила изследването. На място може да бъде взето и самото удостоверение. Документът е валиден 90 дни от датата на направеното изследване и важи само на територията на България. С него няма възможност да се пътува зад граница.

Генерираното удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест е с различен формат от европейския модел на зелен сертификат. В документа се съдържат всички задължителни атрибути - QR код, номер на удостоверението, лични данни на лицето, начална и крайна дата на валидност, лабораторен резултат от изследването на антителата и номер на лабораторията или лечебното заведение, където е взета пробата.

За да бъде валидно удостоверението, изследването за антитела задължително трябва да е направено след 11.11.2021 г. от лаборатория, която е успешно интегрирана с НЗИС. Тестове, направени извън територията на Република България или в лаборатории, които все още не са свързани с информационната система на Министерство на здравеопазването, няма да могат да бъдат използвани за генерирането на електронния документ. Препоръчваме на гражданите, които желаят да ползват удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказано чрез лабораторен тест, да се поинтересуват дали избраната от тях лаборатория отговаря на условията.

Близо 2.4 млн. е броят на изтеглените COVID сертификати и удостоверения през интернет портала на НЗИС до този момент. От обявяването на противоепидемичните мерки на 19.10.2021 г. до този момент гражданите са изтеглили над 1.480 млн. документа.

Образец на удостоверението можете да видите тук.