1 юни 2020 г.

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на Република България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония. Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от COVID-19, става ясно от днешна заповед на здравния министър.

Под карантина остават всички лица, които в периода от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. са влезли на територията на България от Швеция,  Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.

Всички лица, които влизат в България от тези държави, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване,  което лицето е посочило за пребиваване, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.