25 ноември 2021 г.

Каква е разликата между очакваните реакции при ваксинация срещу COVID-19 и нежеланите неочаквани постваксинални реакции – информацията е публикувана на фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването.

Очакваните реакции след поставяне на ваксината срещу COVID-19 са посочени в кратката характеристика на всяка от ваксините - например лека болка или зачервяване на мястото на убождането, грипоподобна симптоматика, по-рядко подуване на лимфни възли и т.н. Възможни са общи реакции като отпадналост, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите, втрисане или повишена температура.

Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са безобидни, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение .

Нежелани неочаквани реакции са тези, които не са вписани в одобрената информация на ваксините. Подозренията за такива трябва да се докладват в Изпълнителната агенция по лекарствата (https://www.bda.bg/…/%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D… ).

Важно е да знаем, че от медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана лекарствена реакция след поставяне на ваксини срещу COVID -19.

От началото на ваксинационната кампания до тази седмица общият брой съобщения към ИАЛ за постваксинални реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3 696, при приложени 3 201 859 дози ваксини. Това представлява 0,1%!

Разпределение по ваксини е:

➡COVID-19 vaccine Moderna (Spikevax) – 359
➡Comirnaty – 908
➡Vaxzevria – 2 286
➡Janssen – 143.