16 декември 2021 г.

Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) стигна до заключение, че бустер доза от ваксината COVID-19 Vaccine Janssen може да се постави поне 2 месеца след първата доза на хора на и над 18-годишна възраст.

Тази препоръка се основава на данни, според които бустер доза от ваксината COVID-19 Vaccine Janssen, приложена на възрастни най-малко 2 месеца след първата доза, е довела до повишаване на антителата срещу SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19). След поставяне на бустер няма данни за риск от тромбоза в комбинация с тромбоцитопения (TTS) или за други много редки нежелани реакции, но внимателното проследяване за това продължава.

CHMP също стигна до заключението, че бустер доза с COVID-19 Vaccine Janssen може да се приложи след две дози от една от иРНК ваксините, разрешени в ЕС - Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) или Spikevax (на Moderna).

Както при всички лекарства, EMA ще продължи да разглежда всички данни за безопасността и ефективността на ваксината COVID-19 Vaccine Janssen.

На национално ниво здравните власти могат да издават официални препоръки относно използването на бустер дози, както след поставена една доза от ваксината COVID-19 Vaccine Janssen, така и след две дози от иРНК ваксините, като се вземат предвид местната епидемична обстановка, наличието на ваксини, ефективността и ограничените данни за безопасност на бустер дозата.

Данните в подкрепа на препоръката за бустер на COVID-19 Vaccine Janssen ще бъдат налични в актуализираната продуктова информация.

ЕМА ще продължи да работи в тясно сътрудничество с националните органи и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) при оценка на наличните данни и предоставяне на препоръки във връзка със защита на обществото в условията на продължаващата пандемия.