16 декември 2021 г.

"Взе се решение да се премине към национален план за държавна администрация без COVID-19". Това заяви Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков, след края на днешното заседание на Министерския съвет. Тя уточни, че програмата ще започне въз основа на предварителен анализ за това как да се даде личен пример от страна на държавата, че нейните институции могат да функционират максимално безопасно.

"Мерките, които бяха обсъдени, са както въвеждане на изискването за зелен сертификат, така и предоставяне на алтернативна възможност за лицата, които нямат зелен сертификат, да упражнят правото си на труд. Те ще могат да си правят бързи тестове", уточни Бориславова. Тя допълни, че се предвижда стратегията да започне да се прилага ефективно през март 2022 г., за да се даде възможност на всички заинтересовани страни да изразят мнение.

Началникът на политическия кабинет каза още, че премиерът Кирил Петков ще подпише и заповедта за отсрочено въвеждане на изискването за зелен сертификат за всички работещи в сградата на Министерския съвет. Нейното действия ще започне не по-рано от 40 дни, съобщи Бориславова, а в сградата ще има и разкрит ваксинационен пункт за всички желаещи служители. Ще бъдат осигурени и достатъчен брой бързи тестове.

"Идеята е да дадем личен пример и да не допуснем 4-та, 5-та или 6-та вълна, разпространена от държавната администрация", уточни Бориславова.