18 декември 2021 г.

От понеделник Австрия ще изисква сертификат плюс негативен PCR или трета доза ваксина за влизане в страната

 

Считано от 20 декември, пътуващите за Австрия трябва да представят както сертификат, че са ваксинирани или преболедували коронавирус, така и негативен резултат от PCR тест или трета доза ваксина.

Като част от т. нар. правило 2G, сертификатът за ваксинация не трябва да е по-стар от 270 дни, а сертификатът за преболедуване не трябва да бъде по-стар от 180 дни.

Освен един от двата сертификата, гражданите, пристигащи в Австрия, трябва да представят и негативен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа, или да са си поставили бустерна доза ваксина.

Когато гражданите, отговарящи на правилото “2G“, не представят резултат от тест или съответно нямат поставена бустерна доза, те ще бъдат поставени под карантина, от която могат да се освободят след PCR тест.

Също така пътуващите трябва предварително да се  регистрират на следната страница: https://entry.ptc.gv.at/.

Гражданите, които не са имунизирани и не са преболедували в посочените срокове, ще бъдат поставени в незабавна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден след PCR тест. В този случай регистрацията на https://entry.ptc.gv.at/ също e задължителна.

Новите изисквания не важат за деца под 12-годишна възраст, освен в случай че придружаващият ги не е поставен под карантина.

Подробности за мерките при влизане в Австрия са публикувани на МВнР Ситуационен център: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/32289

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на имейл адресите: [email protected], [email protected].