19 декември 2021 г.

От утре ще се изисква тест за COVID-19 при влизане в Швейцария и  за ваксинирани и преболедували


От 20-и декември всички лица, влизащи в Швейцария, независимо дали са ваксинирани срещу или са преболедували от COVID-19, следва да представят резултат от отрицателен PCR тест за Sars-CoV-2, направен до 72 часа преди пристигането, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест за SARS-CoV-2, извършен до 24 часа преди пристигането в страната.

Също от 20-и декември  ваксинираните срещу COVID-19 и преболедувалите болестта ще бъдат освободени от изискването за повторен тест между 4-ия и 7-ия ден след влизането в страната.
За неваксинираните и непреболедувалите тестът следва да бъде направен повторно между 4-тия и 7-ия ден от влизането и резултатът да бъде докладван на съответните кантонални власти.

Остава задължително за попълването на формуляр за събиране на пътнически данни за всички, които желаят да пътуват до Швейцария. Формулярът може да бъде попълнен предварително електронно - https://swissplf.admin.ch, или на хартиен носител, но не по-рано от 48 часа преди влизане в страната. От изискването за попълване и представяне на формуляра са освободени следните категории лица:
- Професионалните превозвачи на пасажери и стоки;
- Транзитно преминаващите пътници;
- Пограничните работници;
- Влизащите от съседни гранични страни.

При нужда от съдействие българските граждани в Швейцария могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Берн на следните телефонни номера: +41 31 351 14 55; +41 31 351 78 06, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +41 798243822. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]; [email protected].