21 декември 2021 г.

При желание на родителите, е създадена организация и възможност на децата във възрастта от 5 до 11 години да се поставят ваксини срещу COVID-19. „Ваксината на Pfizer/BioNTech е педиатрична, с променен състав на съдържанието на антиген - дозата съдържа 3 пъти по-малко микрограма от активното вещество. Изследванията, които бяха направени от Европейската агенция по лекарствата показаха, че при трикратно по-малко съдържание, ваксината дава същия ефект както тази за възрастни. Първоначално педиатрични ваксини ще се поставят в 69 временни имунизационни пункта в страната, като при засилен интерес имаме готовност да предоставим ваксини и на други ваксинационни центрове“. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в МЗ. Той подчерта, че е препоръчително родителите предварително да се свържат с избрания от тях пункт за уточняване на ден и час, с цел намаляване на неприложените дози, тъй като тази ваксина е във флакони по 10 дози, за разлика от ваксината при възрастните – по 6 дози. България разполага с 42 000 дози от ваксината срещу COVID-19 за деца между 5 и 11 години, количествата вече са разпределени по ваксинационните пунктове в страната.

Доц. Кунчев обясни, че на място в пунктовете родителите ще получават консултация и ще им бъде предоставена информация, включително за очаквани нежелани реакции. „Те са абсолютно същите както при ваксините за възрастни, като най-често срещани са болка и зачервяване на мястото на приложение, мускулни болки, лека температура“, допълни главният държавен здравен инспектор.  

„Педиатричната ваксина ще се прилага от медицински специалист, както при другите детски имунизации и по същия начин, по който се поставя всяка ваксина срещу COVID-19“, посочи началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ в МЗ д-р Кремена Пармакова. „Родителят и детето посещават ваксинационния пункт, извършва се преглед, ваксината се прилага и се вписва в регистъра за ваксинация. Впоследствие на детето може да бъде издаден цифров COVID сертификат“. Пармакова уточни, че няма да се изисква разрешение и от двамата родители, тъй като имунизацията е доброволна и щом родителят придружава детето, той изразява своето съгласие.

„Към края на ноември в Европейския съюз вече са приложени над 18 млн. дози ваксини във възрастовата група под 18 години.  Като добавим и приложените дози в САЩ, Израел и Канада, това дава сериозна научна информация, която постоянно се анализира и дава допълнителни гаранции за безопасността на ваксината“, посочи изпълнителният директор на ИАЛ  Богдан Кирилов. Той допълни, че данните от клиничните изпитвания показват 91% ефикасност, а по отношение на безопасността данните са сравними с останалите възрастови групи.

 

Със списъка на временните имунизационни пунктове, където ще се поставят ваксини срещу COVID-19 за деца между 5 и 11 г., можете да се запознаете ТУК.