21 декември 2021 г.

Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу COVID-19 сред населението, както и за необходимостта от продължаване на стриктното спазване на противоепидемичните мерки с цел ограничаване разпространението на вируса у нас. Това се договориха по време на среща министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова с представители на религиозните общности. Участниците изразиха готовност да помогнат за реализацията на инициативата, разпространявайки надеждна и на достъпен език информация през информационните канали  и социалните мрежи, използвани от съответните общности. Представителите на вероизповеданията са на мнение, че на този етап от пандемията и с оглед обществените нагласи ключови са усилията в посока връщане доверието към научните постижения в медицината и ваксините.

Участниците в срещата поеха ангажимент активно да сътрудничат на министерството при предоставянето на достоверна информация сред общността, за да може всеки гражданин да направи своя информиран избор относно ваксинацията.

„Много държа до гражданите да достигнат точните послания, да обясним на всеки какви са рисковете от заразяването с вируса и какви са ползите от ваксината. Ще търсим доверие и няма да заложим на боравенето със страховете на хората. Ще съм благодарна да се обърнете към религиозните общности, апелирайки към вяра в науката и спазването на противоепидемични мерки, особено по време на предстоящите празници“, посочи здравният министър. По думите ѝ статистиката ясно показва, че над 80% от приетите в лечебни заведения пациенти с COVID-19 са неваксинирани, а броят на хоспитализираните неваксинирани  в интензивните отделения надминава 90 %.