23 декември 2021 г.

„Като българи трябва да кажем – не искаме да сме COVID гето, искаме да сме както всички европейски страни с високо ниво на ваксинация и това зависи от всеки един от нас“. Думите са на премиера Кирил Петков от негов разговор с проф. Радка Аргирова, разпространен от правителствения пресцентър.

Двамата коментират най-разпространените страхове и митове за COVID-19, ефектите от ваксинирането, прогнозите за хода на пандемията.

„Мисля, че Омикрон е вече тук, макар и като единични случаи, потвърждаващите данни за това ще се появят скоро. Той се разпространява по-бързо и вероятно между средата и края на февруари ще е пикът му у нас“, прогнозира проф. Аргирова.

Премиерът Петков обяви, че политика на правителството ще бъде нулевата толерантност към издателите на фалшиви сертификати. Предвиждат се и стимули за повишаване на общия брой на ваксинираните и нивото на ваксинално покритие в страната.

Целия разговор между министър-председателя и проф. Аргирова може да проследите на този линк: https://www.filemail.com/d/njcjrckghhghjcx.