5 януари 2022 г.

Министерският съвет прие изменение на ПМС № 405 от 2021 г. за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по схема за предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки.

С друго правителствено постановление са одобрени промени в ПМС № 427 от 2021 г. за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по схема за предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19.

С измененията се цели синхронизиране с европейското законодателство в областта на държавните помощи, като по този начин се адаптират таванът на мерките ( от 1 800 000 евро на 2 300 000 евро) и срокът за изпълнението им, с цел справяне на предприятията от туристическия сектор с продължителните икономически последици от пандемията.