6 януари 2022 г.

От 04:00 часа сутринта на 7 януари (петък) за лицата, пътуващи до Англия, които са напълно ваксинирани, и тези на възраст под 18 години, няма да е задължително да правят тест преди заминаване или да се самоизолират при пристигане в Англия.

Напълно ваксинираните лица и тези на възраст под 18 години, които пристигат в Англия след 4.00 часа сутринта на 9 януари (неделя), могат да изберат да направят антигенен тест до втория ден след пристигането им в Англия, вместо PCR тест.

Тестът за втория ден може да бъде резервиран, съответно закупен, от 04:00 часа сутринта на 7 януари 2022 г. (петък). Той може да се използва само след 04:00 часа сутринта на 9 януари, преди това трябва да се използва PCR тест.

Ако резултатът от теста е положителен, лицата ще трябва да се самоизолират и да направят безплатен потвърждаващ PCR тест.

Припомняме на нашите сънародници, че лицата, пътуващи до Англия от страни извън червения списък (България е извън червения списък), които са напълно ваксинирани поне от 14 дни, следва да:
• Направят антигенен или PCR тест 48 часа преди пътуването до Великобритания. Отнася се и за деца на възраст над 12 години. От 4 часа сутринта на 7 януари (петък) за лицата, пътуващи до Англия, които са напълно ваксинирани, и тези на възраст под 18 години, няма да е задължително да правят тест преди заминаване или да се самоизолират при пристигане в Англия.
• да попълнят формуляра за  локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането им. (Децата под 18 години, могат да се включат във формуляра на придружаващия ги);
• резервират и заплатят PCR тест за COVID-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането им и да се самоизолират до получаването на негативен резултат. Ако резултатът от PCR теста се забави, лицето трябва да се самоизолира, докато резултатът от теста стане известен или до 14-ия ден след пристигането, в зависимост от това кое от двете обстоятелства настъпи по-рано. Лицата могат да преустановят самоизолацията си след 7 дни, ако направят два антигенни тестa - на ден 6 и ден 7 от периода на самоизолация. Двата теста трябва да са отрицателни и да са направени с поне 24-часов интервал между тях. Също така е необходимо лицата да нямат висока температура.

Пълната справка с информация относно режима за пътуване до Великобритания е налична в рубриката „Коронавирусът – как да пътуваме?“ на интернет страницата на МВнР - https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/United%20Kingdom.

При необходимост от съдействие българските граждани във Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство: [email protected][email protected].