8 януари 2022 г.

Действащи и нови противоепидемични мерки в Италия


В цяла Италия сега е задължително носенето на маски на открито. В обществените превозни средства, било то вътрешни полети, влакове на дълги разстояния, автобуси между областите или в градския транспорт, има изискване за носене на маска от типа FFP2, съобщава БТА.

Зелен сертификат и супер зелен сертификат са двата актуални документа в Италия. Зеленият сертификат се издава за ваксинирани, преболедували COVID-19 и на тези, които си правят тестове - антигенни с валидност 48 часа и PCR с валидност 72 часа. Супер зеленият сертификат е само за ваксинираните и за преболедувалите от COVID-19 и от него отпадат тестващите се. Когато ваксинирано лице се разболее, временно му се блокира зеленият сертификат за ваксинация. Когато лицето се възстанови от заболяването, зеленият сертификат се деблокира. Сега на повечето места на закрито се изисква обикновен зелен сертификат - работни места в държавния и частния сектор, градски транспорт, музеи, хотели и други места за настаняване. Супер зеленият сертификат се изисква за барове и ресторанти, за концертни и театрални зали, за закрити басейни и спортни зали. От 15 декември валидността на зеленият сертификат за ваксинация (супер зелен сертификат) е намалена от 12 на 9 месеца в Италия.
Големите празнични тържества и чествания са забранени до 31 януари.
От днес влиза в сила задължението за всички, които са навършили 50 години, да се ваксинират срещу коронавируса. Ако до 1 февруари те не са си поставили поне една доза от ваксините, влиза в сила глоба от 100 евро.
От 10 януари супер зеленият сертификат ще се изисква за самолети, влакове и фериботи, както и за градския транспорт. Пак от 10 януари започва записването за поставяне на трета доза от ваксините за тийнейджърите от възрастовата група 12-15 години.
В средата на декември, като част от усилията за възпиране на варианта Омикрон на коронавируса, Италия въведе за пристигащите от страни членки на ЕС предварителен тест за коронавируса и за ваксинираните, и за неваксинираните. Пи Си Ар тестовете трябва да са не по-стари от 48 часа, а антигенните, не по-стари от 24 часа преди влизане в страната. За неваксинираните освен това има и карантина от 5 дни след влизане в страната. За ваксинираните карантина при влизане няма. Тези правила са в сила до 31 януари.