24 февруари 2022 г.

Министерски прие изменение на Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на предприятията, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19.

Промените ще позволят оползотворяване на свободния лимит по Програмата и така ще се даде възможност за финансиране на още предприятия, което ще способства за преодоляване на икономическите последствия, предизвикани от пандемията и за по-бързото възстановяване на бизнес средата, в която осъществяват своята стопанска дейност. Приетите промени в Програмата, ще бъдат включени в процедурата за трето блоково уведомяване на Европейската комисия, с цел промени в Програмата за възстановяване.

Удължава се действието на Програмата и предоставяните по нея гаранции до 30.06.2022 г. Ще бъде извършена промяна в срокове относно допустимите за гарантиране кредити. Като последица от удължаването до 30.06.2022 г. Е включено допълнение с конкретен текст, изясняващ рамковия ред и условията, по които може да се удължават сроковете на гаранцията и кредитите, гарантирани от ББР ЕАД. Това се прави с цел по-ефективно управление на гарантираните портфейли и след срока на валидност на Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19.