2 март 2022 г.

В сила са нови правила за влизане в страната. Изискванията за тест за COVID19 преди заминаване:
1. Чуждестранните граждани, които влизат в Израел, трябва да представят отрицателен PCR тест – проведен в рамките на 72 часа от планираното време на заминаване (от първата точка на заминаване)
Резултатът от теста трябва да е на английски език и да включва паспортните данни на пътника.
2. Израелски граждани, постоянно пребиваващи и временно пребиваващи, притежаващи израелски паспорт/валидна израелска лична карта, не са длъжни да представят тест за COVID преди да се качат на полет до Израел.
Освободени от COVID тест преди заминаване са следните лица:
1. Тези, които са останали извън Израел за по-малко от 72 часа.
2. Заразени и възстановени от COVID-19 лица, които представят преди полета положителен резултат от PCR теста или антигенен тест, взет по-малко от 3 месеца преди това, при условие, че качването на борда е 8 дни или повече след извършване на положителния тест (денят на теста е ден 1).
3. Тези, които са се възстановили в Израел, представяйки „Сертификат за Covid“ от израелското МЗ, указващ статус на възстановяване – при условие че не са изтекли 3 месеца от деня на възстановяване.

Здравна декларация преди заминаване за Израел:
1. Всички пътници – израелци и чуждестранни граждани, пътуващи до Израел, трябва да попълнят и изпратят онлайн формуляра за влизане в Израел чрез уебсайта на Министерството на здравеопазването на Израел в рамките на 48 часа преди часа по график на заминаване: https://testngo.femi.com/en/sign-in

Тест за Covid19 след пристигането трябва да предоставят следните лица:
1. Всички пътници трябва да направят PCR тест при пристигането си в Израел. Това изискване важи за всички пътници, включително ваксинирани и възстановени лица. Изисква се предварителна регистрация на уебсайта на компанията, която може да се направи на: https://testngo.femi.com/en/sign-in

Изисквания за карантина има към следните лица:
1. Всички пътници, пристигащи в Израел от чужбина, трябва да се изолират за 24 часа или докато получат отрицателен резултат от PCR теста, направен при пристигане, в зависимост от това кое от двете е по-рано.
2. Израелци и чуждестранни граждани, които са потвърдили Covid-19 по време на престоя си в Израел, трябва да преминат в пълна изолация.
- Израелските граждани могат да прекарат изолацията у дома.
- Чуждестранните граждани ще бъдат транспортирани с линейка до места за възстановяване, като разходите за линейката, престоя и медицинска помощ са за тяхна сметка.
Сключване на договор за застраховка, която покрива разходите за лечение от COVID.
Пътници, неотговарящи на изискванията няма да бъдат допускани на борда.
При хуманитарни случаи може да се поиска разрешение от специалния комитет към МЗ:
https://survey.gov.il/he/PCR2.

Цялата налична информация може да намерите на адрес:
https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Asia/israel

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно на дежурен телефон на посолството – 00972 547640089 и 00972 545954379, както и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +35929482404; +35929713856 или на имейл:
[email protected]; [email protected].