17 март 2022 г.

Във връзка с рязкото повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип, считано от 18 март, петък,  на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка. С предписание на директора на РЗИ се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г.

Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

МЗ напомня, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.