17 март 2022 г.

От 29 март отпада изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната. Това означава, че учениците ще бъдат тествани още два пъти, за да влязат в клас – на 21 март и на 28 март. Всички останали противоепидемични мерки в училищата остават в сила.

Това следва от издадената днес заповед на министъра на здравеопазването.

Здравните власти въведоха скрининговите тестове с проба от слюнка като условие за присъствено обучение на 10 ноември 2021 г. Първоначално изследването се провеждаше два пъти седмично. От 21 октомври м.г. беше въведен „зелен сертификат“ и редовното изследване отпадна за учениците и учителите с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. От 6 декември м.г. останалите ученици се тестват само веднъж в седмицата. Редовно се проверяват също учителите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“. Присъствени занятия се провеждат без условие за тестване в общини с ниска обща заболеваемост – под 250 на 100 000 души. 

От 21 март се облекчават противоепидемичните мерки и във висшите училища. Присъствено обучение в университетите ще се провежда по график, като не се допуска  смесване и едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите. Университетите трябва да създадат организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.