5 май 2022 г.

„Имаме случаи на млади пациенти, които получават мозъчни инсулти, и единствената причина, която откриваме за това след обстойни изследвания, е преживеният COVID-19.“ Това посочва доц. Росен Калпачки – ръководител на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Св. Анна“ в интервю за кампанията „+ мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. „Става въпрос за мъже и жени по на 30-40 г., които са били здрави, без никакви рискови фактори за инсулт – без високо артериално налягане, без промени в липидите, без сърдечни заболявания, и изведнъж правят инсулт“, уточнява доц. Калпачки.

След белия дроб най-засегната от SARS-CoV-2 е нервната система, казва неврологът. „Пост-COVID синдромът се свързва основно с неврологичните оплаквания, с т. нар. „мозъчна мъгла“. Много дълго време тези пациенти се чувстват уморени, концентрират се трудно, имат главоболие, световъртежи и не могат да се върнат към обичайния начин на живот. За всичко това са виновни неврологичните нарушения. Това е и още една причина да препоръчвам ваксинацията – за да си спестят хората бъдещи здравословни усложнения“, съветва доц. Калпачки.  

По думите му всички над 6 000 болни с COVID-19, които са преминали през болница „Св. Анна“, са консултирани неврологично. Доц. Калпачки е категоричен, че пандемията е повишила риска от по-тежко боледуване и усложнения при болните с неврологични заболявания. „Връзката тук е двупосочна, но е по-скоро по посока на това, че преболедуването на COVID-19 причинява по-тежко протичане на основните им заболявания, а не толкова, че неврологичните заболявания предполагат по-тежък COVID-19. Хората с неврологични заболявания боледуват от COVID-19 много по-често, когато не са ваксинирани. В нашата клиника сме имали и пациенти, които са били с COVID-19 и след ваксинация, но при тях заболяването е протичало далеч по-леко“, уточнява неврологът.  

Пандемиите от други заболявания и специално респираторни не са новост за човечеството, казва доц. Калпачки. Единственият начин, по който хората са се справяли с всякакви епидемии, е, когато почти 100% от тях са ваксинирани. „Няма неврологично заболяване, което да е противопоказание за ваксинация срещу COVID-19. Ваксината може единствено да ни предпази“, категоричен е той. „След като искаме във всяко нещо да бъдем част от Европа, трябва и във ваксинацията да се стремим към същото. Просто в Европа далеч по-голяма част от населението е ваксинирана. Как го постигнаха те, не знам, но и ние трябва да го направим“, убеден е доц. Калпачки.

Цялото интервю на доц. Росен Калпачки и още полезна информация за ваксинацията срещу COVID-19 при страдащите от различни заболявания можете да видите тук: https://plusmen.bg/ваксинацията#тема5.