7 юни 2022 г.

След обявяването му от СЗО за „вариант, будещ безпокойство“ Омикрон продължава да мутира, което води до появата на варианти с по-различни генетични мутации.

През май 2022 г. два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г., а към момента вече са доминиращи там.

BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

Въз основа на данните на СЗО броят на случаите и броят на държавите, които съобщават за установяването на тези подварианти на Омикрон, се увеличават. Постепенно подвариантът на Омикрон ВА.5 се разпространява и в Западна Европа. През последните седмици в Португалия се наблюдава тенденция към повишаване броя на случаите на COVID-19, като делът на подварианта BA.5 сред тях се увеличава.

Наблюдаваното понастоящем по-бързо разпространение на BA.4 и BA.5 вероятно се дължи на способността им да избягват имунната защита, предизвикана от предишна инфекция и/или ваксинация, особено ако имунитетът е отслабнал с течение на времето. Ограничените налични данни от проучвания, оценяващи проби от неваксинирани лица, които са били инфектирани с варианта на Омикрон BA.1, показват, че BA.4 и BA.5 са способни да избегнат имунитета, предизвикана от инфекция с варианта BA.1.

Тези данни показват, че наличието на новите подварианти на Омикрон може да доведе до значително увеличение на случаите на COVID-19 в държавите от ЕС/ЕИП през следващите седмици и месеци. Към момента няма данни дали при подвариантите BA.4 или BA.5 заболяването протича по-тежко в сравнение с доминиращите към момента в Европа подварианти BA.1 и BA.2.

Към момента в България няма установени случаи на подварианти на Омикрон BA.4 и BA.5.