2 август 2022 г.

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица на и над 18 г., получили първична имунизация с ваксината на Janssen. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на Janssen.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината на Janssen:

  • Имунокомпрометирани;
  • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
  • Пациенти на хронична диализа;
  • Пациенти с онкохематологични заболявания;
  • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
  • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
  • Възрастни хора на и над 65 г.

В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на Janssen, поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Считано от сряда, 3 август, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината на Janssen, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.