5 август 2022 г.

„Въпреки че се разглежда предимно като респираторно заболяване, COVID-19 може да засегне редица органи, в това число тези на гастроинтестиналния тракт. Поне 1 от всеки 5 пациенти с COVID-19 изпитва гастроинтестинални симптоми – най-често диария, загуба на апетит, гадене или повръщане, като при 10% от инфектираните заболяването преминава изцяло с гастроинтестинална симптоматика.“ Това посочва  д-р Станислав Чурчев, асистент в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, в интервю – част от кампанията „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Засягането на гастроинтестиналния тракт, симптомите и усложненията, свързани с него, при пациенти с COVID-19 се дължат, от една страна, на увреда на чревната лигавица с последващо развитие на дисбактериоза (промяна в състава на бактериите, които нормално обитават червата), а от друга – на странични действия, свързани с приложение на някои медикаменти, които се използват за лечението на COVID-19 като кортикостероиди, противовирусни средства, нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагулантна или антибиотична терапия, обяснява д-р Станислав Чурчев. „Има и научни съобщения, на базата на които може да заключим, че понякога и самата коронавирусна инфекция може да доведе до развитие на язви, кървене или други тежки компликации от страна на стомашно-чревния тракт“, посочва още специалистът.

Д-р Чурчев е категоричен, че зачестяването на случаите на кръвоизливи, предимно от стомаха и дванадесетопръстника, се дължи основно на приложението на антикоагулантни и антиагрегантни медикаменти и много по-рядко на директно действие на вируса. В тази връзка специалистът съветва хората с доказан COVID-19 да избягват самолечение и ненужен прием на антибиотици. По отношение на ваксинацията срещу COVID-19 гастроентерологът посочва, че въпреки появата на нови варианти на вируса, ваксините остават високо ефективни за предпазване от тежко протичане на заболяването (особено при високорисковите групи) или развитие на сериозни усложнения на инфекцията. По-лекото преболедуване след ваксинация намалява нуждата от лечение и евентуални странични действия и компликации, свързани с него.

В отговор на въпроса дали хората с хронични гастроентерологични и чернодробни заболявания са изложени на по-висок риск от преболедуването на COVID-19 и последващи усложнения д-р Станислав Чурчев обяснява:Пациентите с хронични чернодробни заболявания и особено тези с чернодробна цироза са една от групите с най-висок риск от тежко протичане на COVID-19, като в началните етапи на пандемията смъртността при пациенти с чернодробни заболявания, приети в болница поради тежко протичане на SARS-CoV-2 инфекцията, надхвърляше 25%. Поради това предпазването от заразяване и ваксинацията са особено важни при тези пациенти. Важно е навременното приложение на т.нар. бустерни дози, тъй като самото чернодробно заболяване може да доведе до по-нисък имуногенен ефект, т.е. по-малко количество на антителата, насочени срещу SARS-CoV-2, произведени от имунната система след ваксинация.“ Друга група пациенти, при които може да се наблюдава подобен феномен на намалена имуногенност на ваксините, са тези с възпалителни чревни заболявания (IBD) – болест на Crohn и улцерозен колит, които често приемат медикаменти, „потискащи“ имунната система. Тези пациенти не са застрашени от по-тежко протичане на COVID-19 при евентуално заразяване, но е необходимо да получат пълен ваксинационен курс и навременно приложение на бустерни дози, за да имат адекватна защита.

Какви са съветите на д-р Станислав Чурчев към болните и преболедувалите COVID-19 и кога хората  с гастроинтестинални симптоми трябва да направят консултация със специалист, можете да прочетете в интервюто – част от информационната кампания „Плюс мен“.