29 септември 2022 г.

Като бустерни дози се прилагат ЕДИНСТВЕНО адаптираните иРНК ваксини:

- Comirnaty Original/Omicron BA.1;

- Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1;

- Comirnaty Original/Omicron BA.4-5.

Aдаптирана иРНК ваксини, като първи/втори бустер могат да получат всички желаещи да се имунизират граждани, навършили 12 г. със завършен ваксинационен курс или с поставена бустерна доза преди повече от 3 месеца.

С оглед предстоящия есенно-зимен сезон поставянето на бустерна доза се препоръчва на гражданите, които не са получили бустер през последните 6 месеца или имат завършен ваксинационен курс и са преболедували COVID-19 преди май 2022 г.

Бустерната ваксинация е силно препоръчително и за:

  • Имунокомпрометирани;
  • Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
  • Пациенти на хронична диализа;
  • Пациенти с онкохематологични заболявания;
  • Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
  • Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
  • Възрастни хора на и над 65 г.;
  • Ваксинирани преди повече от 6 месеца от завършване на първична имунизация или от поставяне на бустерна доза.

Как действат адаптираните ваксини

Адаптираните ваксини действат по същия механизъм, както оригиналните ваксини.

Те подготвят организма да се защитава срещу COVID-19. Всяка ваксина съдържа молекули, наречени иРНК (mRNA), които носят инструкции за синтез на шиповия протеин на оригиналния вариант на SARS-CoV-2 и на съответните подварианта – Омикрон BA.1 или Омикрон ВА.4-5. Шиповият протеин е белтък, разположен на повърхността на вируса, който е необходим на вируса, за да навлезе в клетките. Целта на адаптирани ваксини е да предоставят по-широка защитата срещу различни подварианти на вируса, осигурявайки оптимална защита срещу COVID-19 при мутации на SARS-CoV-2.

Когато на човек бъде приложена адаптирана ваксина, някои клетки ще разчетат инструкциите на иРНК и временно ще започнат да синтезират шиповия протеин. Впоследствие имунната система ще разпознае тези протеини като чужди и ще активира естествената защита на организма – антитела и Т-клетки.

По-късно, в случай че ваксинираният бъде в контакт с вируса, неговата имунна система ще разпознае шиповия протеин и ще бъде подготвена да го атакува. Антителата и клетките на имунната система заедно могат да защитя от COVID-19 като предотвратяват навлизане на вируса в клетките и го унищожат.

Молекулите иРНК от ваксините не се задържат продължително в организма, а скоро след ваксинация се разграждат.

Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/ и на фейсбук страницата „Плюс мен“ – част от инициативата на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

*таблица с възможните ваксинационни схеми