25 юни 2020 г.

„Кризата, причинена от Ковид-19 е безпрецедентна и всички ние платихме висока цена – загубихме животи, икономиките ни пострадаха. Тази криза ни показа, че повече от всякога се нуждаем от тясно сътрудничество и мултилатерализъм. Уроците от нея ще ни направят по-обединени и по-силни.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва във видеоконферентна среща на министрите на външните работи на страните – участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Външните министри направиха преглед на постигнатото през последната година в областта на регионалното сътрудничество и очертаха възможностите за неговото по-нататъшно развитие във връзка с преодоляването на социално-икономическите последици от кризата, предизвикана от Ковид-19.  

Външният ни министър подчерта, че в кризата Европейският съюз е подкрепил страните от Западните Балкани с финансов ресурс от 3,3 млрд. евро, а България също е изпратила медицинска екипировка на своите съседи, страните от Източното партньорство и Южното съседство.