2 юли 2020 г.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за приоритетите на започналото на 1 юли германското председателство на Съвета на Европейския съюз и подчерта важната му роля за възстановяване на ЕС от кризата, причинена от коронавируса.

„Важно е да не допускаме пандемията да доведе до задълбочаване на различията в икономическото развитие между държавите в ЕС или до нови разделения вътре в съюза“, каза Екатерина Захариева по време на видеоконферентна дискусия, посветена на германското председателство. Външният ни министър подчерта, че нито едно правителство или държава не може да се справи само с тази безпрецедентна криза. Екатерина Захариева  допълни, че мотото на германското председателство „Заедно. Да направим Европа отново силна“, е изключително подходящо в този момент. „Сближаването и солидарността никога не са били толкова важни в Европа, колкото днес“, каза външният ни министър, подчертавайки, че този период ще бъде тест за ЕС дали може да преодолее предизвикателствата обединено.

Посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн представи деветте приоритета на германското председателство, обобщени с фразата  „солидарност и суверенитет“. Основен приоритет  ще бъде справянето с епидемията от COVID-19 и всички последици, произтичащи от нея, в това число икономическите. „Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето“, каза посланик Айххорн.