5 август 2020 г.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МЗ в размер на 10,5 млн. лева за увеличаване на възнагражденията на персонала на администрации към министъра на здравеопазването, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.

С друго правителствено постановление по бюджета на ведомството се одобряват допълнителни 9 600 000 лв., които ще бъдат предоставени на държавни и общински болници, на болници с държавно и/или общинско участие в капитала за поддържане готовността на структури по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести. При необходимост средства ще бъдат предоставяни и на други лечебни заведения - за структури по инфекциозни болести, за извършване на медицинска дейност за периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Така лечебните заведения ще получат увеличение на субсидията за извършените дейности, за да са в състояние да осигурят равнопоставен достъп до медицинска помощ.

В изпълнение на част от новите социално-икономически мерки за овладяване на епидемичната криза, Министерският съвет одобри допълнителни разходи и вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на икономиката за персонал на администрации, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служителите на първа линия, чийто задължения включват обслужване на граждани и контролни дейности „на терен". Това са Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Комисията за защита на потребителите и Българския институт по метрология. Допълнителен аргумент е, че основните заплати на служителите в тези администрации са ниски и несъобразени с новите отговорности и риска за здравето на служителите, изпълнявайки задълженията си.

Утвърдени бяха вътрешнокомпенсаторни промени в бюджета на МТИТС с цел увеличаване с 30% на разходите за персонал на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е сред администрациите, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.

Със свое Постановление правителството одобри допълнителни разходи в размер на 827 500 лв. по бюджета на МРРБ за 2020 г. Увеличението е за увеличение с до 30 на сто на основните месечни заплати на работещите в Дирекцията за национален строителен контрол. Работата на служителите в ДНСК е свързана с пряк контакт с други лица и поемането на множество рискове особено в периода на обявената извънредна ситуация в страната.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на  околната среда и водите за увеличението на разходите за персонал с 30 на сто е във връзка с новите социално-икономически мерки в отговор на епидемичната криза и преодоляване на последиците от COVID-19 за дейности, свързани с превенция на разпространението на COVID-19, лечението на заразените или ограничаване на последствията от пандемията.

Средствата са насочени за персонала ангажиран в мерките целящи ограничаване разпространението на епидемията, в частност за Изпълнителна агенция по околна среда, Регионални инспекции по околна среда  и води и Басейнови дирекции към Министерството на околната среда и водите, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“ с пряк контакт с други лица.