16 септември 2020 г.

Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Методиката за определяне на линията на бедност за страната. Промените се налагат заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса COVID- 19.

С допълнението на Методиката за определяне на линията на бедност се създава възможност за определяне на линия на бедност за страната, когато през предходното тримесечие на текущата календарна година Националният статистически институт е отчел забавяне на темпа на растеж на брутния вътрешен продукт. В този случай министърът на труда и социалната политика може да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, който не може да е по-нисък от равнището й през текущата година.

При прилагането на новата методика линията на бедност за 2021 г. ще се промени, в зависимост от ценовата динамика и потреблението на най-нискодоходните домакинства по време на пандемията.

С приемане на постановлението ще се откроят ключовите рискови групи, които са най-застрашени от бедност. Ще бъдат актуализирани, съобразно негативните икономически тенденции и прогнози, средствата, необходими за населението в риск от бедност. Финансовата подкрепа за над 670 000 хора с трайни увреждания над 18 години ще запази покупателната си способност през 2021 г., съобразно очакваната 0,1% инфлация през 2020 г.

В съответствие с допълнената Методика правителството определи 369 лева за линия на бедност в страната през 2021 г. Размерът е с 6 лева по-висок от прага за 2020 г.