30 септември 2020 г.

Всички пътници, които пристигат в Египет, трябва да представят на границата сертификат с негативен резултат от PCR изследване за COVID-19, направено в страната на отпътуване до 72 часа преди времето на излитане на директния им полет до Египет, информират от МВнР. Египетските власти уточняват, че деца от всички националности под 6-годишна възраст са освободени от задължението за представяне на отрицателен PCR тест.

Единствено пътниците, които пристигат на международните летища „Шарм Ел-Шейх“, „Таба“, „Хургада“ и „Марса Алам“, и не разполагат със сертификат за PCR изследване за COVID-19, могат да направят медицинското изследване при кацане  (тестовете се извършват от компетентните египетски власти срещу заплащане в размер на 30 щатски долара или еквивалентна сума в други валути). На пътниците е разрешено да напуснат летището веднага след осъществяването на изследването и да се настанят в своите хотели. От управата на съответните хотели ще карантинират лицата, които са дали положителен тест за COVID-19 в отделни стаи, като ще покриват разходите за настаняване, храни и напитки до момента на тяхното отпътуване.

Остават в сила изискванията на египетските власти за попълване на декларация с лични данни и сведения за предишни пътувания, както и потвърждение за сключена здравна застраховка. Тя е налична на следния уеб адрес: http://egypt.travel/media/2376/declaration_form.pdf.

При влизане в страната пътниците трябва да се съобразяват с въведения здравен мониторинг, който се осъществява на граничните точки (проверка на общото състояние, наличие на симптоми на коронавирус, измерване на температурата).

При нужда от съдействие, българските граждани в Египет могат да се свържат с българското дипломатическо представителство в Кайро на следните телефонни номера: +20 2 273 630 25; +20 2 273 660 77, както и на дежурен телефонен номер за спешни случаи в извънработно време: + 20 122 317 1991, а също и на имейл адреси: [email protected]; [email protected].