30 октомври 2020 г.

Районите Северозападен, Северен централен и Южен централен бяха преместени в „червена зона“ за пътувания към Белгия, в резултат на тази промяна цялата територия на България попада в „червената“ зона.
До 15 ноември пристигащите от „червена“ зона вече не подлежат на задължителен тест за коронавирус, освен при изразени симптоми за заболяване. В зависимост от отговорите им на въпросника за самооценка, приложен към формуляра Passenger Locator Form, пристигащите от „червена зона“ могат да бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, за което ще бъдат уведомени с SMS.

Всички лица, пътуващи за Белгия със самолет или кораб, са задължени да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, формуляр Passenger Locator Form, който се попълва и изпраща чрез интернет линк HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-PASSENGER-LOCATOR-FORM. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само при престой в Белгия, надхвърлящ срок от 48 часа. При правилно попълнен формуляр ще получите като SMS код за потвърждение (Confirmation Code), който следва да се представи при чекирането си и качване на борда.

Белгийските власти са определили „зелен“, „оранжев“ и „червен“ код за пътуване по отношение на различните държави и райони. Кодът за всяка страна и район се променя периодично в зависимост от епидемиологичната обстановка. На пътуващите за Белгия от МВнР препоръчват да потърсят актуална информация непосредствено преди да предприемат пътуване на адрес HTTPS://DIPLOMATIE.BELGIUM.BE/EN/COVID_TABLE

При нужда от съдействие, българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се отправят и на имейл адреса на българското посолство в Белгия: [email protected]

С решение на словенското правителство към област Благоевград в т. нар. „червен списък“ на рискови за разпространението на COVID-19 региони в България са добавени и областите Разград, Сливен, София-град и Търговище.
Българските граждани от посочените области, които посещават Словения, следва да представят документ за отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19 не по-стар от 48 часа преди влизането в страната. Документът следва да е издаден от призната от Националния институт за обществено здраве на Словения лаборатория на държава-членка на ЕС или Шенген.
Непредставилите  отрицателен тест подлежат на 10 дневна карантина. Тест може да бъде направен и след налагането на карантина, която ще отпадне при негативен резултат.
При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Любляна в работно време на следния телефонен номер: 00 386 1 28 31 899/900 и в извънработно време на дежурeн телефонен номер: 00 386 41 722 238.