1 ноември 2020 г.

На цялата територия на Франция вече е в сила решението на президента Макрон за поставяне в социална изолация за срок от най-малко 4 седмици, и по-точно до 01 декември.

Вътрешните европейски граници на Франция остават отворени за пътуване в рамките на европейското пространство. Забраняват се личните събирания и пътуванията от една област в друга. Излизане от дома ще се допуска само по основателни причини:
- Закупуване на хранителни продукти и продукти, необходими за извършване на професионална дейност;
- За придружаване на децата до и от училище;
- Отиване или връщане от работа и упражняване на професионална дейност, ако работата от разстояние не е възможна;
- По медицински причини (посещение на болница, аптека, посещение при лекар);
- По основателни семейни причини, за оказване на помощ на уязвими хора и на хора в зависимо положение, на хора с увреждания или за полагане на грижи за деца;
- При призоваване от съдебна или административна институция;
- За посещение на обучение или на изпит;
- За участие в мисии от обществен интерес по искане на административен орган;
- За упражняване на физическа активност (само за индивидуална практика на открито, например джогинг), за разходка на открито или за разходка на домашни любимци, за период от един час и в рамките до един километър от дома;
- За посещение на институция, която предлага обществени услуги - CAF, Бюро по труда, както и за посещение на кметството или префектурата.

Гражданите трябва да докажат основанието за излизането си от дома, като разполагат с атестация. Aтестациите са налични на интернет-страницата на Министерството на вътрешните работи на Франция: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement. Силно препоръчително е хората да разполагат и с документи, които обосновават съответното основание (напр. при пристигане със самолет да пазят своите билети, адресна регистрация във Франция, здравна карта и всички други подобни документи, които могат да послужат като доказателство).

Глобата при липса на атестация е в размер на 135 евро при първо нарушение, увеличена на 375 евро (в случай на неплащане или при неоспорване в срока, посочен в известието за нарушение). В случай на повторно нарушение в рамките на 15 дни: глоба от 200 евро, увеличена на 450 евро (в случай на неплащане или неоспорване в срока, посочен в известието за нарушение). След 3 нарушения в рамките на 30 дни: глоба от 3750 евро и лишаване от свобода в размер на 6 месеца.

Днес ще се прави изключение за завръщащите се от ваканция граждани, тъй като  петък е бил последният ден от ваканцията на учениците и студентите, като по този начин се дава възможност на хората да се приберат по домовете си.

Затворени ще бъдат барове и ресторанти, както и на т. нар. от президента Макрон „несъществени“ търговски обекти -. магазини за дрехи, като за тази категория затварянето ще е поне 15-дневно. Публичните пространства за културен живот или развлечения – кина, спортни зали, театри също се затварят. Отворени остават аптеките и хранителните магазини.
Хотелите са затворени за туристи.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на телефон: 0033145518590 или в извънработно време на телефон: 0033623180993.