6 ноември 2020 г.

Нови противоепидемични мерки се въвеждат на територията на столицата с решение на оперативния щаб, информира кметът Йорданка Фандъкова.
От утре се забраняват посещенията в моловете на непълнолетни без пълнолетен придружител, мярката е обсъдена и с ръководствата на големите търговски обекти.

Създават се „зелени коридори” за пазаруване от гражданите над 65 години, които да посещават хранителните магазини между 08:00 и 10:00 ч. 

Създава се организация за включване на част от ДКЦ-а (бившите поликлиники) в прегледите на граждани, които имат грипоподобните симптоми. Това е предложила Йорданка Фандъкова преди два дни на министъра на здравеопазването, за да може да се помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да бъдат разтоварени големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи.

С решение на Софийския оперативен щаб на директорите на ДКЦ-а е възложено в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.