7 ноември 2020 г.

С цел предотвратяване на разпространението на заболяването COVID-19, всички пристигащи със самолет във Франция следва да представят декларация по образец за липса на симптоми на заболяването COVID-19, както и  дали в последните 14 дни преди полета са били в контакт с установен случай на COVID-19. Декларацията се представя преди качване в транспортното средство и по време на граничния контрол. Липсата на декларация може да бъде причина за постановяване на отказ за влизане на територията на Франция.

Влизане на територията на Франция от страни от европейското пространство /държавите – членки на Европейския съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Великобритания, Сан Марино, Швейцария, Ватикана/, и от следните държави: Австралия, Канада, Южна Корея, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Тайланд, Тунис, Уругвай, не е свързано с ограничения във връзка с мерките за ограничаване на COVID-19.

Въпреки обявеното, че вътрешните европейски граници на Франция остават отворени, налице са случаи, при които френските гранични власти изискват документи, които обосновават влизането в страната в зависимост от изключенията на наложената в цялата страна обща карантина. При липсата на такива доказателства влизането в страната може да бъде отказано. От МВнР препоръчват на българските граждани да съобразяват пътуването си във Франция с предвидените изключения от общата карантина, като носят у себе си съответните документи за доказване на съответното изключение.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Париж на телефон: 0033145518590 или в извънработно време на телефон: 0033623180993, както и чрез имейл адресите на дипломатическото ни представителство: [email protected][email protected].