15 ноември 2020 г.

Службата за обществено здраве на Словакия въведе нови изисквания за влизане, престой и транзитно преминаване през страната, които от утре важат и за пристигащите от България.

Лица, които влизат с цел пребиваване на словашка територия, от 7.00 ч. на 16 ноември са длъжни:
- да се регистрират на интернет-страницата с адрес: http://korona.gov.sk/ehranica, предварително или най-късно при влизане,
- да бъдат в домашна изолация до получаване на отрицателен резултат от RT-PCR теста за COVID-19. Ако не получат резултат от теста и ходът на изолацията е без признаци на зараза, изолацията приключва на 10-ия ден.

Като алтернатива на задълженията за регистрация и изолация, пътуващите могат да представят удостоверение за отрицателен резултат от RT-PCR тест за Covid-19, извършен в лаборатории извън територията на Словакия в рамките на 72 часа преди влизане в страната.
Предвиждат се изключения от тези правила за т. нар пендлери ( лица, ежедневно пътуващи на работа в друго населено място в съседни държави ), които трябва да носят със себе си попълнен и заверен от работодателя формуляр удостоверяващ, че работят на територията на съседна държава. Режимът на освобождаване, приложим на границите с Чехия, се прилага при същите условия и на границите с Полша, Унгария и Австрия.

Товарният транспорт преминава вътрешните граници без ограничения. Транзитното преминаване през словашка територия е в рамките на 8 часа без спиране, с изключение за зареждане с гориво.
От 16 ноември се преустановява извършването на антигенни тестове на външната граница с Украйна на лица, влизащи на територията на Словакия.

Засега не се предвижда затваряне на гранични пунктове. Компетентните органи ще извършват проверки на случаен принцип за спазването на задълженията, произтичащи от това постановление, предимно през часовете на интензивен трафик на границата.

В случай на неспазване на условията, посочени в постановлението на Службата за обществено здравеопазване, се налагат глоби в размер до 1000 евро при плащане на място или 1659 евро – по банков път.

При нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на (+421) 911-284-229.