1 декември 2020 г.

Кметството на Лос Анджелис въведе изискване за попълване на формуляр при пристигане на международното летище в града (Los Angeles International Airport – LAX/KLAX), както и на летище „Ван Найс“ (Van Nuys Airport – VNY/KVNY), чрез който всеки пътник над 16 години потвърждава, че е уведомен за препоръката, която е в сила и за целия щат Калифорния, за доброволно карантиниране в домашни условия за срок от 14 дни след пристигането.
Ако формата не бъде попълнена предварително или веднага след кацането, може да бъде наложена глоба до 500 щатски долара. Попълването ѝ се изисква и при пристигане с железопътен транспорт.
Освободени от изискването са пътниците, които пристигат, за да работят, учат, оказват здравни услуги, да се лекуват, да подпомогнат критични сектори на инфраструктурата или доставките, (essential travels).
Формулярът може да бъде намерен на уеб страница: https://travel.lacity.org/.
Гражданите, ползващи услугите на консулските служби, се считат за пътуващи по основателни причини и не би следвало да бъдат заплашени от санкции.
Мярката идва в допълнение към влизащата в сила днес в окръг Лос Анджелис заповед за ограничаване или преустановяване на несъществените дейности (stay-at-home order), с която се забраняват например събирания на хора, които не са членове на едно домакинство, намалява се капацитетът на прием на магазини, ресторанти, музеи, барове (без да бъдат напълно затваряни). Тази заповед ще остане в сила до 20 декември включително.
При нужда от съдействие българските граждани в Калифорния могат да се обръщат към Генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: [email protected]