2 януари 2021 г.

Ако всичко върви по план, ноември 2020 г. ще се запомни като началото на края на пандемията от COVID-19. През последните няколко седмици се наблюдават забележителни събития. Четирима производители съобщават за ефикасност над 90% за всяка от кандидатите си за ваксини срещу вируса. Докато The Lancet Infectious Diseases влезе за печат, Великобритания започна да ваксинира приоритетни групи. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) се одобри две ваксини срещу COVID-19 в средата на декември и в САЩ започна ваксинация на здравни работници още преди Коледа. Обединеното кралство е поръчало 40 милиона дози от ваксината Pfizer-BioNtech, започвайки с 800 000 дози, с които стартира програмата си за ваксинация. САЩ са запазили 100 милиона дози Comirnaty, с възможност за закупуване на още 500 милиона дози. Pfizer казва, че ще може да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

„Логистичните изисквания на ваксината Comirnaty на Pfizer-BioNtech са доста предизвикателни“, коментира Золтан Кис, научен сътрудник в бъдещия център за производство на ваксини в Imperial College London. „Сама по себе си не е ваксина, която може да сложи край на пандемията, защото няма да е възможно да се установи ултра-студена верига по целия свят.“ Кис смята, че продуктът е най-подходящ за големи градове, които имат капацитет за съхранение и могат да организират голям брой хора за ваксинация в рамките на няколко дни. Разходите също могат да се окажат проблематични. COVAX, съвместна инициатива между Gavi, Коалицията за иновации за готовност за епидемия и СЗО, има за задача да гарантира, че ваксините срещу COVID-19 се разпространяват справедливо и равномерно. Comirnaty не е част от портфолиото на COVAX. Първоначалната му цена е определена на 20 щатски долара за доза.

Междинните резултати за Sputnik V, аденовирусната векторна ваксина, разработена от руския Национален център по епидемиология и микробиология Gamaleya, показват ефективност от 92%. Констатациите, публикувани на 11 ноември, се основават на 20 инфекции в продължаващото проучване фаза 3. На 5 декември Русия започна да ваксинира основни работници със Sputnik V, който беше одобрен от руските власти през август, преди да започне късния етап на клинично изпитване.

Moderna обяви междинни резултати за своята кандидат-ваксина, Moderna COVID-19 Vaccine, на 16 ноември. Продуктът приключи фаза 3 на клиничното проучване с повече от 30 000 доброволци. От първите 95 случая на COVID-19, 90 са били в групата на плацебо, което означава, че ваксината е имала степен на ефикасност 94,5%. Не е имало тежки случаи на заболяването сред тези, които са получили ваксината. FDA разгледа и одобри Moderna COVID-19 Vaccine на 17 декември. САЩ направи предварителна покупка на 100 милиона дози. Moderna очаква да има капацитета да произведе някъде между 500 милиона и 1 милиард дози през 2021 г. Moderna COVID-19 Vaccine изисква температура от –20 ° C, което я прави много по-лесна за съхранение и транспортиране от Comirnaty. Moderna не участва в COVAX и цената на ваксината не е ясна.

И накрая, на 23 ноември AstraZeneca публикува резултати за AZD1222, своята вирусна векторна ваксина. По време на анализа 11 636 души са получили ваксината като част от две изпитания на късен етап в Бразилия и Великобритания. Общата ефикасност е 70%. Както при останалите трима кандидати, AZD1222 се дава в две дози. Допусната е грешка в подгрупа от 2741 доброволците, които са получили половин доза при първата си инжекция с ваксината. За тях, които са приключили с 1,5 дози, а не с предвидените две, AZD1222 показва ефективност от 90%, може би защото пълните дози подтикват организма да генерира по-силен имунен отговор към вирусния вектор. AstraZeneca се присъедини към COVAX, така че нейната ваксина се предлага на цена от $ 4 на доза, като компанията се ангажира постоянно да поддържа цената ниска за развиващите се страни. Продуктът може да се съхранява при температури от 2–8 ° C; AstraZeneca смята, че ще може да произведе до 3 милиарда дози през 2021 година.

„Със сигурност ще се нуждаем от повече от една ваксина и би било наистина добре, ако можем да получим някои продукти, които изискват само една доза“, посочва Анна Мусер, Политика за ваксини и застъпничество в Wellcome Trust. Гама от ваксини ще бъде особено важна, ако се окаже, че имунитетът срещу SARS-CoV-2 е краткотраен.

Страните ще трябва да гарантират, че разполагат с инфраструктура за масови имунизационни кампании. Тези, които нямат опит в разпространението на противогрипни ваксини, трябва да се научат как да създават условия за ваксиниране на възрастни. Колебанието към ваксинацията ще трябва да бъде преодоляно.

COVAX изчислява, че ще са му необходими 5 милиарда долара за финансиране на дейността му за 2021 г. 92 държави с нисък и среден стандарт отговарят на условията за подкрепа от организацията. „Би било пълно бедствие, ако страните с висок стандарт бяха защитени срещу този вирус, а страните с нисък стандарт не бяха“, каза Лиъм Смит, професор по клинична епидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Но той вярва, че има обещаващи ранни признаци на съгласувани международни усилия за осигуряване на ваксини до най-нуждаещите се, където и да са те.

„Тежестта е върху компаниите да постъпят правилно и да направят ваксините си достъпни за COVAX и държави с нисък стандарт на достъпни цени“, добавя Мусер. Тя отбеляза, че богатите страни са сключили поредица от двустранни сделки с производителите на ваксини, създавайки истински риск доставките за по-бедните държави да не достигнат. „Наистина трябва да продължим общите усилия и да гарантираме, че страните не се снабдяват с повече ваксини, отколкото им е необходимо“, каза Мусер. Съществува и въпросът за реда, в който се изпращат ваксини, след като станат достъпни. „Все още не знаем кои държави или организации са на предната страна на опашката“, обяснява Мусер. „Ако една компания е обещала дози на COVAX, както и на няколко отделни държави, кои сделки ще обслужва първо? Това може да бъде много труден въпрос за решаване”.

Тъй като глобалното търсене на ваксини срещу COVID-19 почти сигурно ще надхвърли предлагането през по-голямата част от 2021 г., има дълъг път, преди победата да бъде обявена. И все пак, последните доклади са изключително обнадеждаващи, особено като се има предвид, че FDA първоначално предполага, че 50% е разумен процент на ефективност за ваксина срещу COVID-19. „Ако бяхте ме попитали през февруари 2020 г., щях да кажа, че ще отнеме година или две преди пристигането на ваксината и никога не бих предвидил 90% ефикасност“, каза Смит.

Освен това успешните иРНК ваксини могат да имат последици, простиращи се далеч отвъд COVID-19. „Платформите за иРНК ваксини са много мощни технологии и могат да създадат продукти срещу почти всяка вирусна болест“, каза Кис. „След като познаете вируса, можете много бързо да създадете ваксина и да използвате същия производствен процес, за да направите много широк спектър от продукти“. В този случай 2020 г. може да не се окаже такава загуба в края на краищата.

Източник: The Lancet