11 април 2022 г.

Ваксините срещу COVID-19 остават най-ефективното средство за намаляване броя на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността

Проучванията показват, че Омикрон може до известна степен да избегне защитните ефекти на антителата, изградени след ваксинация или преболедуване. От значение са броят поставени дози ваксини срещу COVID-19 и времето от последната ваксинация. Появата на Омикрон направи голяма част от населението в ЕС/ЕИП податливо на инфекция. Това доведе до рязко увеличаване в броя на случаите на COVID-19, достигайки безпрецедентна интензивност на предаване на инфекцията. Въпреки това в държавите с високо ваксинационно покритие не се наблюдават високи нива на смъртност по причина COVID-19, както и свръхнатоварване върху здравните системи.

Научните данни сочат, че рискът от повторно заразяване с COVID-19 (реинфекция) се увеличава при варианта Омикрон  и неговите подварианти в сравнение с останалите варианти, будещи безпокойство. Омикрон е по-заразен, предава се по-лесно от човек на човек и има по-къс инкубационен период в сравнение с досега известните варианти на вируса – 3-5 дни. С появата на Омикрон се наблюдава тенденцията все повече деца и младежи да се заразяват със SARS-CoV-2. За месец януари на 2022 г. са отчетени 3 пъти повече случаи на заразени деца във възрастовата група 0-18 г. спрямо броя на новорегистрираните случаи през месеците ноември и декември 2021 г.

Резултатите от проучванията за ефикасността на ваксините показват, че ваксинацията има значителен принос за предотвратяване на тежките последици от инфекцията с Омикрон, като ефикасността на ваксините срещу тежко протичане на заболяването се увеличава значително след поставяне на бустерна (допълнителна) ваксина, достигайки 80%.

Симптомите при заразяване с варианта Омикрон не се различават от тези, предизвикани от другите варианти на SARS-CoV-2. Повече за симптомите и поведението при тях можете да прочетете тук.

Все още няма достатъчно научни данни за честотата на случаите на пост-COVID състояния – следствие от заразяване с варианта Омикрон, и дали тя се различава от честотата на случаите, свързани с предишните варианти на SARS-CoV-2. Възможно е големият брой случаи на инфекция с варианта Омикрон и неговите подварианти да бъде последван от висока честота на пост-COVID състояния, като честотата на заболяването да е пропорционално по-висока сред неваксинираните лица.

Всички варианти на SARS-CoV-2, включително Делта и Омикрон, могат да причинят тежко боледуване и да доведат до летален край, затова превенцията е ключова. Не бива да се подценяват и дългосрочните последици за здравето, за които можете да прочетете тук.