21 февруари 2021 г.

„Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция са хиляди. Затова обмисляме възможността и през работните дни, в определен часови диапазон, да осигурим „зелени коридори“ за ваксинация.“ Това съобщи министърът на здравеопазването, който на място се запозна със създадената организация и процеса по ваксинация в УМБАЛ „Александровска“. В момента в лечебното заведение работят два ваксинационни пункта и два мобилни екипа, като утре, 22 февруари, ще бъдат разкрити още четири стационарни пункта за ваксинация.

Днес Министерството на здравеопазването ще даде допълнителни указания към 28-те регионални здравни инспекции, за да може на местата с много желаещи, да се работи извънредно, а при необходимост - и денонощно, стана ясно от думите на здравния министър. Целта е на всеки гражданин, който иска да получи ваксина, да бъде осигурен бърз достъп. На заместник-министрите на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор  е разпоредено да посетят ваксинационни пунктове в страната и да съдействат за оптимизацията на процеса.

„Благодаря на всички, които повярваха в науката и организацията и избраха ваксината. На скептичните ще кажа - надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката и на лекарите“, апелира проф. Ангелов.

От трети март ще заработи електронният регистър, чрез който гражданите ще заявяват в кой от близо 320-те ваксинационни кабинети в страната, кога и с каква ваксина желаят да бъдат имунизирани. Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава – със спазването графика на доставките от страна на производителите, обясни здравният министър.

Проф. Ангелов опроверга тиражираните публично мнения за ниската ефикасност на оксфордската ваксина: „Категорично не е вярно. Ваксината на Astra Zeneca дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване, което означава, че медицинският ефект с тази ваксина, както и с всички останали, ще бъде постигнат.“