11 октомври 2021 г.

Ваксинацията намалява с 90 на сто риска от смърт или настаняване в болница след заразяване с новия коронавирус при хората над 50-годишна възраст, твърди френско научно проучване. Информацията предава БТА.

Изследването е публикувано от научната група "Епи-фар", която работи в тясна връзка с френското правителство.
Експертите са анализирали медицински данни на повече от 22 милиона души, които са над 50-годишна възраст. Половината от тях са ваксинирани, а на останалите не е сложен препарат срещу новия коронавирус.
"При ваксинираните хора има девет пъти по-малък риск да бъдат настанени в болница или да починат, отколкото при неваксинираните," обясняват изследователите от "Епи-фар".
Данните потвърждават наблюдения от САЩ, Великобритания и Израел, но френското изследване е най-мащабното, правено досега.Учените анализират данни от декември 2020 г., когато във Франция започна ваксинационната кампания до юли т.г. Имунизациите са с най-използваните във Франция ваксини - на компаниите "Пфайзер/Бионтех", "Модерна" и "АстраЗенека". Препаратът на "Джонсън енд Джонсън" беше разрешен в страната по-късно и не е масово използван.
От четиринадесетия ден след поставянето на втората доза рискът за ваксинираните от тежък COVID-19 намалява с 90 на сто, според представените данни от "Епи-фар".
Ваксинацията е ефективна и при варианта Делта на новия коронавирус. Тя дава защита от тежко изкарване на заразата при 84% от хората на 75-годишна възраст и нагоре, както и 92% при пациентите между 50 и 75 години. Тези данни са за месец юни т.г., когато този щам стана доминиращ във Франция.