По време на извънредното положение изтича ТЕЛК решението ми. Трябва ли да се явя пред ТЕЛК състав сега?

Не, не трябва да се явявате. Срокът на ТЕЛК решенията, които изтичат по време на извънредното положение, се удължава с два месеца от датата, до която е извънредното положение.

Мога ли да получа болничен лист, за да гледам 3-годишното си дете, тъй като детските градини са затворени със заповед на здравния министър?

Не, не можете да получите болничен лист.

Връщам се от Германия. Трябва ли да остана под карантина след пристигането си в България?

Да, Вие подлежите на задължителна домашна 14-дневна карантина, в случай, че нямате проявена симптоматика на новия коронавирус. Ако имате такава, ще бъдете насочен към лечебно заведение от органите на граничния здравен контрол още при пристигането Ви в България.

Колко дни трябва да продължа да си бъда вкъщи след като съм бил лекуван от COVID-19 в болница?

След лечение от COVID-19 трябва да останете под задължителна домашна изолация в срок от 28 дни, считано от датата на изписване от лечебното заведение.

Здравейте, аз съм на 65 г. Интересува ме мога ли да посещавам хранителните магазини и аптеките след 10.30 часа?

Да, можете да посещавате хранителните магазини и аптеките по всяко време. Забрана е въведена единствено за лицата, които са под 60-годишна възраст. Те нямат право да посещават хранителните магазини и аптеките в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

След завръщането си в България от командировка на 19.03.20, бях 2 седмици в карантина, за което веднага уведомих личния лекар. Личният ми лекар отказва да издаде болничен за периода на карантината. Трябва ли да ми се издаде болничен лист за периода на карантина?

Да, личният лекар е длъжен да издаде болничен.

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.