Въпрос: По време на извънредната епидемична обстановка изтича ТЕЛК решението ми. Трябва ли да се явя пред ТЕЛК състав сега?

Отговор: Не, не трябва да се явявате. Срокът на ТЕЛК решенията за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, които изтичат по време на извънредната епидемична обстановка, се удължава с три месеца от датата на отмяната на извънредната епидемична обстановка.

 

Въпрос: Мога ли да напускам дома си (например, за да отида до магазин или аптека) докато съм под 14-дневна домашна карантина?

Отговор: Не, по време на 14-дневната домашна карантина не можете да напускате дома си или мястото, на което сте посочили, че ще пребивавате за посочения срок.

 

Въпрос: Колко дни трябва да продължа да си бъда вкъщи след като съм бил лекуван от COVID-19 в болница?

Отговор: Съгласно Заповед РД-01-404 от 15.07.2020 г. на министъра на здравеопазването лицата се изписват от болнични заведения след преценка на лекуващия лекар на състоянието на пациента и изпълнение на едно от следните условия:

а) документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания за COVID-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания (вкл. без повишаване на телесната температура без прием на антипиретици и без респираторни симптоми) или

б) два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 от проби взети в два последователни дни.

Ако сте изписан/а при условията по т. "а", Вие подлежите на задължителна домашна изолация в срок от 14 дни, считано от датата на изписване от лечебното заведение.  

Ако сте изписан/а при условията на т. "б", Вие не подлежите на задължителна домашна изолация. 

 

 

Твоят личен принос

Свали мобилното приложение ViruSafe – включи се и помогни като отчиташ своето здравословно състояние всеки ден. виж защо е важно

Google Play и логото на Google Play са запазени марки на Google LLC.

App Store® и iPhone® са запазени марки на Apple Inc., регистрирани в САЩ и други държави.