31 март 2021 г.

Над 10 000 заявления за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 95 млн. лева са одобрени и изплатени до момента по програмата за подкрепа с оборотен капитал, администрирана от Националната агенция за приходите. Кандидатите, които оперират в над 15 000 обекта в страната, сред които заведения, обекти в търговски центрове тип мол, туроператори и турагенти и други, получиха днес по сметките си близо 15 млн. лева финансиране по втората фаза на програмата за компенсиране на финансовите последици от противоепидемичните мерки, наложени през март.

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, получават 20 % или  10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Програмата ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 30.03.2021 г., с която се налагат ограничения на определени икономически сектори. Конкретните параметри на подпомагането се обсъждат съвместно от НАП и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и ще бъдат оповестени до седмица. 

Оценката на проектните предложения продължава, като до края на седмицата ще бъдат одобрени за подпомагане още кандидатури.