18 октомври 2021 г.

В Италия за посещения на заведения за хранене и развлечения, на културни и спортни обекти и събития, е необходимо гражданите да притежават т.нар. „зелен сертификат“ в един от трите варианта:

1️. за завършен ваксинационен цикъл (валиден 12 месеца) или за поставена първа доза ваксина (този документ е валиден до датата, определена за поставяне на втората доза);

2️. за преболедуване на COVID-19 (валидността на сертификата е 6 месеца);

3️. за отрицателен резултат от проведено PCR-изследване или от бърз антигенен тест (документът е с валидност от 48 часа).

Същите изисквания се прилагат за участие в конференции и конгреси, за посещения на фестивали, развлекателни центрове, игрални зали. Правилото важи и при провеждането на конкурси за публичната администрация, четем на фейсбук страницата на МЗ.

Задължени да представят „зелен сертификат“, за да бъдат допуснати до работното си място са както работещите в държавната администрация, така и заетите в частния сектор (при непредставяне на сертификат служителят се счита за отсъстващ от работа по неоснователни причини до момента на представяне на документа, като за тези дни не се дължи възнаграждение).

Като условие за упражняване на професията сертификатът е задължителен за всички преподаватели и за административния и технически персонал в училищата и университетите. За достъп до образователните институции сертификат се изисква и от студентите, и от посетителите.