18 декември 2021 г.

Министър Сербезова: В момента се разработват правила и инструкции за ваксинирането на деца

Информационна кампания за ваксините срещу COVID-19 с активното участие на личните лекари и фармацевтите подготвят от Министерството на здравеопазването, стана ясно от думи на министъра на здравеопазването Асена Сербезова, предава БТА.
В  понеделник здравният министър събира съвет, в който влизат инфекционисти, епидемиолози, вирусулози, специалисти от Българския лекарски съюз и от Българския фармацевтичен съюз.
Много разчитаме на личните лекари в тази кампания. Тя ще бъде направена и със съветите и сътрудничеството на СЗО, пригодени към българските условия, посочи здравният министър. Насочваме се към лекарите и фармацевтите, защото те могат да предадат в достъпен вид тази по-специфична информация към хората, каза Сербезова.
Министърът посочи резултати от проучване, направено у нас, според което около 10-12 процента от хората са с негативно отношение към ваксините. Голям процент са тези, които се колебаят, и усилията ще бъдат насочени към тях, защото с подходящата информация може да се получи отговор на въпросите, които ги интересуват.
Сербезова посочи, че за зеленият сертификат има три опции - това не е само поставянето на ваксини, а и тестове и преболедуване. В Министерството на здравеопазването около 80 процента са ваксинирани, стана ясно от думите й.
На въпрос защо ваксинацията на деца няма да бъде извършвана от личните лекари, а в определени ваксинационни центрове, Сербезова поясни, че в момента се разработват правила и инструкции, и ще бъде обяснено защо така предлагат експертите.