26 февруари 2022 г.

Отпадат временните ограничителни мерки в Русенско

 

Отпадат временните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в Русенско, въведени в началото на месеца от Областния оперативен щаб. Отпада ограничението за използване на 50% от капацитета на обектите с обществено значение. Ресторанти, барове, дискотеки, фитнеси, театри, кина ще могат да използват 100% от капацитета си, като разбира се, остават условията за стриктно спазване на хигиенните мерки, като дезинфекция и достатъчно отстояние между хората вътре. Посетителите няма нужда да разполагат със зелен сертификат, но това не важи за персонала.

Днес от 09.00 до 15.00 часа всеки ще може да се имунизира в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе, а от 10.00 до 14.00 часа в беленската болница „Юлия Вревска“. В неделя „зелен коридор“ ще функционира единствено в лечебното заведение в Бяла, като работното време на пункта ще бъде отново от 10.00 до 14.00 часа.

Шест „зелени коридора“ за имунизация срещу Ковид-19 ще работят в Русенско през следващата седмица. Пет от тях са в самия град Русе, а един в Бяла. Ще работят и два мобилни имунизационни кабинета. Традиционно единият е към беленската болница „Юлия Вревска“ и той обхваща освен всички населени места от общината и тези в Две могили и Борово. Другият е на Регионалната здравна инспекция и той е насочен към възрастните хора на 75 години и повече, както и към трудноподвижните. За целта обаче ще е необходимо желаещите да се записват на телефон: 0888138142. Специализираният кабинет на РЗИ, намиращ се квартал „Здравец-Изток“ също ще работи, но след предварително записване. Всеки делничен ден, с изключение на 3 март, от 09.00 до 15.00 часа в кабинета на РЗИ, намиращ се на ул. „Байкал“ 12, ще се извършват имунизации. Без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни всеки делничен ден от 08.30 до 16.30 часа в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“, както и в изнесения кабинет на ДКЦ – 2, намиращо се на ул. „Рига“ 35. В беленската болница „Юлия Вревска“ „зеленият коридор“ остава постоянно отворен и през работните дни от идната седмица. Той ще функционира между 12.00 и 18.00 часа. В дните от понеделник до петък, с изключение на четвъртък, от 08.30 до 11.00 часа ваксини ще бъдат поставяни и в Медицински център „Медик консулт“, намиращ се на ул. „Воден“ 6.