23 септември 2020 г.

Със свое решение правителството одобри допълнение на Решение № 592 от 21 август 2018 г. за условията и реда за разплащанията на разпоредители с бюджет по договори, според което в т. 16 се регламентира, че РМС № 592/2018 няма да се прилага по отношение на целево предоставените средства от Европейския съюз, когато средствата са обвързани с временни мерки за справяне с последиците от COVID-19.

Такова изключение се налага, защото прилагането на РМС № 592/2018 г. за работодатели, получили компенсации по реда на РМС № 429/2020 г. в изпълнение на проекта „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19”, може да доведе до нарушаване на целите на „Временната рамка” за осигуряване на ликвидност и достъп до финансиране на предприятията, както и до противоречие с основната цел на РМС № 429/2020 г. за запазване заетостта на работниците и служителите в предприятията и дейността на самоосигуряващите се лица, които са директно засегнати от извънредното положение.

Към настоящия момент Агенцията по заетостта, в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, изпълнява проекта „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19”, като се предоставят средства под формата на компенсации за заплати на наети лица за избягване на съкращения и запазване на заетостта по време и след епидемичния взрив от COVID-19. Разходите по изпълнението на проекта се финансират по линия на ЕСФ.